3D printing

Fra Bitraf
Hopp til navigering Hopp til søk

Bitraf har mange 3D printere. Noen er generelle og kan brukes av alle, andre er spesielle og krever mer opplæring. Du kan lese om filament på siden 3dplastikk.

Liste over 3D-skrivere

Generelle skrivere

Spesialskrivere

Andre skrivere

Status

Statusside for samtlige skriverne ligger på 3D printing-statusside

Sikkerhet

Ikke forlat en skriver som er i drift uten tilsyn (brannfare); hvis du må ut en tur, avtal med noen andre som er på Bitraf at de holder øye med skriveren, eller sett den på pause og forsikre deg om at dysens temperatur synker mot romtemperatur før du går.

Utvis forsiktighet ved bruk av 3D printere. I bruk så er dysen ("hotend") over 200 grader Celsius. De fleste skriverne har også oppvarmet utskriftsplate ("heatbed"), som også kan være ubehagelig å ta på.

Bruk

Generelle skrivere

Dette er 3D printere som kan brukes av alle, man trenger ikke å være medlem. Se på siden til Bumblebee for å finne ut mer om bruk.

Spesialskrivere

Dette er printere som krever noe mere innsikt, eller konkret opplæring.

Utskriftsfiler til skriver

Det er to måter å overføre ferdige filer (g-code) til en skriver:

- Skriveren nås trådløst på lokalnettet med sitt navn, f.eks. bumblebee.local, i vanlig nettleser. Opplasting av filer og styring av skriveren skjer gjennom web-grensesnittet til OctoPrint. Alternativt kan skriveren konfigureres i Prusa Slicer og utskrift kan skje trådløst derfra. - Utskriftsfil legges på et SD-kort som settes inn i front, på venstre side, av skriverens kontrollpanel.

Bytte av filament

Gjør filamentet klart først. Pakk ut rullen hvis det trengs, sjekk at det ikke er knuter på den, og plasser på aksen til filamentholderen. Filamentet føres ned i fremkant av rullen slik at det går mest mulig rett ned i skriverhodet. Klipp av enden på filamentet hvis det klumpete eller langtrådet.

Skriverens kontrollpanel har menyvalg for "unload filament" og "load filament". Skriveren vil varme seg opp først, om det trengs.

Om filament: 3dplastikk.

Utskrift med filament

Det printes rett på ei byggeplate i stål, pulverlakkert med PEI fra fabrikk, som holdes på varmeplata med magneter. Bruk lim eller andre festemidler på byggeplata er normalt ikke nødvendig og bør unngås, men det kan være nødvendig å vaske byggeplaten lett med isopropanol (IPA). Spør hvis du lurer på noe!

Videostrøm

Samtlige av printerne som er på nett, har sin egen videostrøm. Denne nås trådløst på lokalnettet med sitt navn, f.eks. bumblebee.local, i vanlig nettleser. - Brukernavn: pi - Passord: 3712

Videostrømmen ligger under fanen "control". OBS! Husk at du fortsatt må være til stede i labben mens printeren(e) jobber. Streamen gjør ikke at det er greit eller trygt å fjernprinte, men reduserer trafikken inn og ut av printerrommmet.

Fjerning av ferdig utskrift fra byggeplaten

Platen som det printes på er av fjærstål ("spring steel") og er festet med magneter til heatbed. Du kan ta den løs (forsiktig), hold i kantene og bøy den fra side til side for å løsne printet. Unngå å ta på selve platen, da unngår man fingermerker (fett) som reduserer festeevnen for de som skal bruke skriveren etter deg. Om du har behov for å skrape løs filamentet fra platen, så er det laget diverse trepinner for dette formålet. Ikke skrap på utskriftsplaten med noe som kan ripe opp emaljen!

Feilsøking

Her beskrives kjente feil og problemstillinger.

Finner ingen 3D-skrivere

Datamaskinen din er på Bitraf sitt nett, men du finner ingen 3D-skrivere.

Sjekk at du ikke har en aktiv VPN[1]-forbindelse (for eksempel til skole eller jobb). Noen VPN-klienter er satt opp slik at all trafikk går gjennom VPN-tunnellen, dette forhindrer at du finner enheter med navn som slutter på .local (eksempel: firefly.local).

Referanser