Graybot instruksjoner

Fra Bitraf
Hopp til navigering Hopp til søk

Graybot er en delta 3D printer, designet og bygget av Kyrre, med utgangspunkt i Rostock mini[1] design.

Bruk

Printeren bookes på vanlig måte, du trenger ikke å være medlem for å bruke den.

Printeren er på nett (via en dedikert Raspberry Pi), og kan brukes enten via et webgrensesnitt eller via et dedikert program. Pi'en er alltid på nett, men selve printeren (kontrollerkort, motorer osv.) skrus av og på ved hjelp av en strømbryter som sitter i bakre kant (nede til venstre) av printeren, sett forfra.

Byggeplata er ikke oppvarmet, så man kan bruke limstift for å få print til å sitte, hvis det trengs.

Repetier-Host

Repetier-Host[2] er et dedikert program for å bruke printeren. Her kan du laste inn modeller (.STL format) direkte, slice modellen (og justere slice innstilinger), sende den til printeren, og starte et print, samt følge med på fremgangen.

Programmet er installert på den felles PC'en som står til venstre på bordet i vinduet på 3D printer-rommet.

Repetier-Server

Repetier-Server[3] Free 0.75.1 er webgrensesnittet for å styre printeren. Her heter printeren "Rostock Mini". Her kan man laste opp ferdige slicede printjobber, starte og stoppe printing, samt se status på printeren.

Webgrensesnittet nås på URL http://print3d.local:3344/ og man logger inn med brukernavn bitraf og passord bitraf.

Feilsøking

Hvis du ikke kan koble til printeren ved hjelp av "connect" i Repetier-Host:

 • sjekk at det står rett ip-adresse (IPv4) til printeren i programmet (Repetier-Host skjønner ikke IPv6, og på grunn av en feil i Win10 klarer den ikke å resolve navnet (print3d.local) til IPv4-adresse, så det må stå IPv4-adresse der)
 • sjekk at Pi'en er på nett ("ping -4 print3d.local" i powershell / cmd) - hvis Pi'en ikke er på nett, sjekk at nettverkskabel og strømkabel til Pi'en står i.

Hvis hotend på printeren ikke blir varm:

 • sjekk at printeren er påskrudd (av / på bryter)
 • sjekk at det er strøm på kontrollerkortet (du skal se at det lyser en lysdiode, reflektert i bordet under printeren)

Hvis hotend er tett (clogged) kan du prøv følgende:

 • skru av temperatur på hotend, og vent til den er under 30 grader Celsius
 • skru på temperatur å hotenden igjen
 • når temperaturen på hotenden når 70 grader Celsius kan man dra forsiktig i filamentet fra ekstruder-siden, etterhvert vil det løsne og man kan dra hele klumpen ut bakveien.

Vedlikehold

Byggeplata bør vaskes ren for limstift av og til.

Hotenden er egenkonstruert av Kyrre, den er i stål og laget i et stykke, så den trenger ikke vedlikehold eller rens. Det er heller ikke mulig å bytte dyse (nozzle). Dersom det er plastrester på utsiden av dysa (nozzle) så kan man fjerne de når hotenden er varm (med forsiktighet).

Vedlikehold som er utført

2018-12-17 
endret Z-høyde på printeren for å få den til å printe nærmere printplata, siden det er meldt fra flere hold at den printet for høyt. Endret Z-max (firmware verdier) fra 257.45 til 257.51. Brukte manuell kontroll og papirark-testen for å måle rett høyde. Først prøvde jeg å redusere Z-max til 257.35, men da ble "gapet" på Z0 altfor stort. Test-print: prøvde et test-print fra Repetier-Host (desktop appen) etterpå, men ble ikke bra. justerte Z-høyde verdi i printer settings på Repetier-Host og prøvde et test-print til, ble heller ikke bra. Trenger mer jobb. Tingo (diskusjon) 17. des. 2018 kl. 19:17 (CET)

Om printeren

 • byggeplate: sirkulær
 • oppvarmet byggeplate (heated bed): nei
 • max bygge-radius: 85mm (diameter 170mm)
 • max byggehøyde: 259.7 mm

Teknisk informasjon

 • hostnavn: print3d.local
 • IPv4-adresse: 10.13.37.27

Referanser