FlatCAM

Fra Bitraf
Hopp til navigering Hopp til søk

FlatCAM[1] er et program for å lage CNC-jobber (verktøybaner, G-code) for fresing av kretskort (baner), borring av hull (for through-hole komponenter) og utskjæring (cut out) av selve kretskortet. Programmet har ganske god dokumentasjon[2] (på engelsk) som forklarer hvordan det brukes.

For design av skjema og kretskortutlegg kan man bruke for eksempel KiCad[3] eller andre programmer for samme formål.

Tips

Sett enhet (units) til mm i FlatCAM før du starter noen prosjekter. Sjekk at det er mm det står nederst i vinduet når du jobber.

Eksport fra KiCad

Når du er klar til å eksportere Gerber og drill filer fra KiCad, sett "auxiliary axis origin" til et hjørne av kretskortet ditt, så slipper du å lurer på hvordan du skal få "alignet" baner og hull for eksempel. Så huker du av for "Use auxiliary axis as origin" i Plot i Kicad, og under Generate Drill Files så skal "Drill origin" være satt til "Auxiliary axis".

Speilvende

Hvis du importerer bunn kobberlag (B.Cu) fra KiCad så trenger du å fortelle FlatCAM at det skal speilvendes. Det gjøres ved å velge Tools, Double-Sided PCB Tool, sette "Mirror Axis" til "Y" og "Axis Location" til "Box".

Hvis du har flere jobber som skal speilvendes (eksempelvis hull som skal bores) husk å bruke den første fila (Gerber-fila) som referanse (i Box).

Referanser