KiCad

Fra Bitraf
Hopp til navigering Hopp til søk

KiCad[1] er programvare for automasjon av prosessen med å lage kretskort for elektronikk. Programmene lar deg tegne skjema for en krets, og deretter tegne et kretskortutlegg, som enten kan sendes til noe som produserer kretskort, eller du kan lage det selv.

Filer til produksjon

Dersom du skal sende filer til produksjon (eller bruke Pick and place maskinen på Bitraf) så trenger du noen filer i tillegg til selve kretskortutlegget. Disse filene lager du under menyen File, Fabrication outputs i KiCad.

  • Footprint postion (.pos) files

Tips

Her kan man skrive inn tips om bruk av KiCad.

Kretskort - lage omriss

Det er ganske lett å tegne et firkantet omriss ("board outline") i Pcbnew / KiCad. Dersom du ønsker et omriss med avrundede hjørner, eller et omriss med en irregulær form, så er det vanskelig å gjøre det i Pcbnew.

Hvis man er vant med FreeCAD[2], så finnes det en ekstern workbench[3] for å jobbe med KiCad filer. Den heter Kicad StepUp Workbench[4], den kan lastes ned og installeres direkte fra Tools, Addon manager i FreeCAD. Dokumentasjon kicad StepUp cheat sheet[5].

Med Kicad StepUp Workbench kan man hente inn et kretskort (*.kicad_pcb fil), tegne eller gjøre endringer på omriss til kretskortet (ved hjelp av sketch i FreeCAD), og så skrive det tilbake til KiCad kretskort-fila. Testet med FreeCAD 0.17, funker veldig bra.

Modifiserte footprints

Du kan modifisere footprints slik at de passer bedre til ditt prosjekt. Hvis du gjør det, så er det smart å legge disse i prosjektspesifikke bibliotek (Project Specific libraries) som inkluderes med prosjektet ditt. I Footprint Editor så setter du dette opp i Preferences, Manage Footprint Libraries under fane Project specific Libraries. Så velger du det som aktivt bibliotek, og importerer footprintene dit. Husk også å endre slik at skjema / kretskort bruker rett footprint.

Kretskort - endre banebredde

Hvis du øker banebredde ("track width") globalt på et kretskort (feks. fra 0.4 til 0.5 mm) ved hjelp av Edit, Edit All Tracks and Vias i Pcbnew, husk at hvis det ikke er plass nok for noen baner, så kommer de ikke til å endre bredde. Sjekk etterpå!

Kretskort - speilvende tekst

Hvis du lager tekst på kobbersiden, så må den kanskje speilvendes. Enkleste måten å få dette til på er ved hjelp av Text Properties, Display, Mirror.

Eksempler

Her er noen eksempler laget i KiCad

Referanser