Manuell fres

Fra Bitraf
Hopp til navigering Hopp til søk

Fresen skal brukes på plast og metall. Bruk heller Søylebor-maskinen for å lage hull i treverk. Fresen er solid og kan jobbe med både myke og harde metaller (opptil uherdet stål). Fresen kan brukes fritt uten kurs, men les i gjennom hele denne siden før du starter.

Sieg X3 (også kalt Grizzly G0463 i USA)

Sieg-sx3-mill.jpg

Sikkerhet

  • Bekledning: Fresen har roterende verktøy som ikke stopper hvis et uhell skjer. Ikke bruk hettegensere med lange snorer og lignende løse plagg mens du jobber med fresen. Har du langt hår, bind det opp slik at det ikke kan falle i fresen (joda - det har skjedd!)
  • Emnet: Ikke holde emnet med hånden. Denne maskinen er for kraftig til det. Spenn det fast på en sikker måte før du setter i gang.

Hvordan bruke fresen

Fresen har to verktøy-holdere. Den ene er for fresing, den andre er for drilling.

  • Drill-chucken strammes som vanlige driller. Denne er laget for vertikal jobbing (drilling av hull - opp og ned). Vi har allerede måttet kjøpe en ny chuck til denne fordi noen brukte denne til noe annet enn vertikal jobbing, så IKKE gå sideveis om du har dette verktøyet med vanlige bor. Det er en egen skuff for bor under søylebor maskinen.
  • Collet'en er for horisontal jobbing (fresing i X- og Y-planet). Denne er beregnet for fresestål og du finner flere Collet-størrelser liggende under selve maskinen.

Hvordan løsne og feste verktøy-holderen?

Løsne skruen på toppen av maskinen - ikke helt, men bare et par rotasjoner. Bank lett fra oversiden med en gummi-hammer til verktøy-holderen løsner og bytt.

Når du strammer - ikke overdriv strammingen. Trekk inntill og litt hardere enn du kunne gjort for hånd, men på ingen måte så hardt du kan...