Broderimaskin

Fra Bitraf
Hopp til navigering Hopp til søk

Janome 500e broderimaskin

ALDRI LØFTE ELLER BRUK KRAFT MOT ARMEN PÅ MASKINEN

Hvis man bruker kraft på armen, vil maskinen ødelegges.

Dette gir skader på maskinen som må repareres på verksted for mange tusen kroner. Løft derfor alltid maskinen etter håndtaket på toppen, eller selve kroppen på maskinen. Ikke flytte på armen, eller tvinge eller belaste den på noen måte. Maskinen er lagt inn i Tool-systemet i verkstedet for å beskytte den.

Broderimaskinen krever medlemskap og broderimaskinkurs for å brukes.

Du finner mer info om maskinen her.

Programvare du trenger

Den orginale programvaren som følger med maskinen originalt er sørgelig begrenset, og virker kun for Windows-maskiner med USB-nøkkel. Derfor bruker vi Inkscape til å designe broderifiler til maskinen.

 • Vi bruker vektorprogrammet Inkscape med vår broderimaskin. Tilgjengelig på Windows, Mac og Linux.
 • Du må ha addon InkStitch.
 1. Hvis du har tidligere versjoner av Inkscape installert, bør disse av-installeres først.
 2. Kjør inkscape installasjonen og start opp programmet en gang.
 3. Installer Inkstitch etter at Inkscape har kjørt.
 4. Lukk of starte Inkscape på nytt.

Grunnleggende kunnskap

Du burde ha litt forståelse for hvordan vector programmer fungerer. I det minste trenger du kjennskap til "paths" "objects" "nodes" "layers" i inkscape for en frustrasjonsfri erfaring. Spilleliste for Inkscape tutorials på youtube Det anbefales å se de 7 første videoene her.

Når det gjelder Inkstitch, så er det viktig å lære seg de grunleggende stingene man kan bruke. Anbefaler å lese dokumentasjonen på

Broderi laget med Zigzag stitch i 2 og 3 mm bredde.
 • fill-stitch, minner om gravering på laser. Fyller inn lukkede paths.

Det er mange andre typer sting, varianter, og parametere du burde lese om etter hvert, men med disse 3 kommer du godt i gang.

Hvordan lage et enkelt design i Inkscape

 1. Sett størrelsen på dokumentet så det matcher broderingsrammen (f.eks. 140x140mm) med menyen: File > Document properties
 2. Tegn en omkretsform (closed path, med stroke uten fill) som omslutter det du skal lage (for eksempel en firkant). Dette bidrar til å holde stoffet på plass under brodering. Dette blir tegnet på lag 1.
 3. Åpne menyen for Lag og objekter Layer > Layers and Objects . Lag et nytt lag (trykk på + ikonet) og klikk på det nye laget så det er aktivt.
 4. Lag et design i det nye laget - for eksempel en bokstav, path eller objekt. OBS: objekter som sirkler, bokstaver og stjerner er ikke "ekte" paths enda, vi må først konvertere dem fra Path -> Object to path. Objekter med ekstra redigeringsmuligheter mister disse mulighetene etter konvertering. Husk å lagre designet nå. Inkstitch kræsjer ofte.
 5. Om du skal bytte farge på tråden - Sett matchende farge på objektene dine til tråden du vil bruke, Når maskinen begynner på ett nytt lag + farge tar maskinen en pause slik at du får byttet tråden.
 6. Merk omkretsformen og velg menyen Extensions -> Ink/Stitch -> Params. Omkretsformen kan settes til rette sting, men om du endrer "Bean Stitch number of repeats" til 2, så får du en sterkere "ramme".
 7. Merk andre ting du skal fylle ut med broderi (f.eks. bokstaven) og velg menyen Extensions -> Ink/Stitch -> Params. For slike objekter får man ganske andre muligheter, så eksperimenter gjerne her.
 8. Husk å lagre filen din som ny versjon. Neste trinn vil ofte krasje, særlig første gang.
 9. Åpne menyen Extensions -> Ink/Stitch -> Visualise & export -> Simulator/Realistic Preview. Dette viser en forhåndsvisning av innstillingene du har gjort i punkt 6 og 7. Bruk kontrollene for å gå raskere eller saktere.
 10. Gjør eventuelle endringer hvis du ikke er fornøyd med previewet og gjenta steget om igjen til du er ferdig.

Eksporter filen din til broderimaskinen via minnepinne

Minnepinne kriterier:

 • Minnepinnen må være formatert som "FAT32" (gammeldags Windows-format) hvordan formatere
 • Må ha en mappe som heter "EMB" (store bokstaver)
 • Må ha en undermappe som må hete "Embf".
 • Filen må ligge i bunnen av dette mappesystemet. (altså Minnepinne>EMB>Embf>FILNAVN)
 1. File -> Save As og velg lokasjonen for minnepinnemappene (Minnepinne>EMB>Embf) Maskinens filsystem viser kun de første (5?) bokstavene i filnavnet, så anbefaler å bruke et kort navn.
 2. Velg filformatet .jef
 3. Putt minnepinnen i broderimaskinen.

Tips: programvaren støtter masse andre maskiner også.

Forbered materiale

 1. klargjøre stoffet som skal broderes, trådene du skal bruke og underlagspapiret. Kipp til stykker som er litt større en rammen du skal bruke.
 • Stoffet og underlagspapiret bør strykes sammen, jo færre rynker og strammere stoffet sitter i rammen, jo mindre sjanser for at det oppstår problemer.
 • Trådene må være av Nylon, for å forhindre gnissing og problemer.
 • Underlagspapir fåes kjøpt i hobbybutikker, anbefaler "soluvlies" (vlieselin) som ofte er i vannløselig materiale, det kan vaskes bort fra broderiet. Man kan også bruke dobbelt lag avispapir eller andre tynne og stive papir. Underlagspapir er nødvendig for å stive opp broderiflaten.
 • Tips: Samme farge på over- og undertråd gir penere finish i de fleste nybegynnerprosjekter.

Hvordan bruke maskinen

 1. Fjern rammen fra armen til broderimaskinen. Det for å forhindre at nålen kræsjer med rammen.
 2. Skru på maskinen. Armen (Den vi aldri løfter på) vil nå trenge å bli automatisk nullstilt (litt slik som laseren). Armen vil selv bevege seg til 0. posisjon.
 3. Hvis du allerede har spolt opp undertråd, gå videre til neste steg. Hvis ikke, se [Hvordan spole opp undertråd]
 4. Tre tråden på maskinen. Følg instruksjonene på maskinen nøye. Overtråden skal gjennom 7 punkter, så ikke glem å feste den ned langs nålen også!
 5. Sett i undertråd. For å bytte undertråd - klikk på knappen ved det transparente lokket. Se nøye på lokket, her vises det hvilken retning spolen må legges inn. Pass på å dra tråden under og ut - slik det vises på lokket. Bruk primært Nylon-basert tråd, for denne gir minst friksjon. Mer friksjon = mere trøbbel når det gjelder broderimaskiner.
 6. Monter stoffet og underlagspapiret i rammen: Skru opp skruen på rammen og ta fra hverandre de to delene. Spenn stoffet i rammen ved å trykke inner-rammen ned i ytter-rammen. Ikke bruk for mye makt, for da knekker rammen! Prøv å oppnå en flat og stram overflate uten rynker.
 7. Løfte symaskin-foten med spaken bak, og Sett rammen på armen. Trykk inn den sorte knappen på rammen for å forsiktig feste den sideveis på monteringspunktene på armen. (ikke heng den oppå punktene)
 8. Bruk Touch-skjermen til å velge filen din. Trykk på USB-ikonet og bla deg gjennom mappene til du finner den. Trykk på bildet av filen og så lastes den. Du vil få spørsmål om å kjøre til senter og å gjøre klar rammen. Dette er basert på størrelsen du valgte i Inkscape-dokumentet ditt (f.eks. 140x140mm), så om det ikke stemmer så må du endre filen din. Løfte symaskin-foten så du får rammen under, imens du følger instruksjonene på skjermen og armen automatisk flyttes til riktig posisjon.
 9. Bruk Play/pause knappen til å starte broderiet

Hvordan spole opp undertråd

 1. Bruk spolemekanismen på toppen av maskinen, undertråden må være spolt opp med jevn hastighet så det ikke er slark, maskinen har mekanismer for det. Start alltid med en full spole med undertråd så du slipper å bytte underveis! Vi har masse ekstra bobbin's liggende.
 2. Sett den tomme spolen på spoleplassen, og følg instruksjonene skrevet inn på maskinens overflate. Tred tråden som anvist.

Hvordan løse problemer som oppstår

Det som skjer oftest er at overtråden ryker. Da er det bare å klippe av og tre den på nytt. Noen ganger gjør maskinen samme feilen om og om igjen siden den går tilbake noen steg hver gang en feil skjer. Da kan man manuelt klikke seg litt videre i tidslinjen på Touch-panelet.

Om undertråden ryker er det litt mer jobb. Da må rammen tas av og så bytter man undertråden. Det værste som kan skje er (som på alle symaskiner) at tråden floker seg. Nå vet du jo allerede hvordan man legger tråden inn, så om du tenker deg om vet du nok også hvordan man får den ut, men en saks er ofte en viktig del av løsningen. Klipp deg veg til alle komponentene er fri og bruk aldri makt. Det kan gjøre at maskinen må på service og vi har ikke råd til å gjøre det altfor ofte... Floker skjer som regel fordi en av trådene ikke holdes stram nok, så vær nøye når du spoler opp undertråden så unngå du mye problemer.

Hvor kan du lære mer?

Referanser