Forskjell mellom versjoner av «Broderimaskin»

Fra Bitraf
Hopp til navigering Hopp til søk
(Hvordan lage et enkelt design i Inkscape)
Linje 1: Linje 1:
Bitraf har en Janome 500e broderimaskin. Denne er en topp maskin, men programvaren som følger med er sørgelig begrenset. Den virker også bare for Windows-maskiner og krever en USB-nøkkel. Dette gjør den lite egnet for et sted som Bitraf der vi deler utstyr så mye som mulig. Heldigvis finnes det et gratis og åpent program vi kan bruke!
+
Bitraf har en Janome 500e broderimaskin. Denne er en topp maskin, men det er en ting man '''ABSOLUTT IKKE MÅ GJØRE'''! Man må '''aldri''' løfte maskinen etter armen som stikker ut på tvers. Dette gir skader på maskinen som må repareres på verksted for mange tusen kroner. Løft derfor alltid maskinen etter håndtaket på toppen, eller selve kroppen på maskinen. Man bør heller ikke flytte på denne utstikkende armen eller tvinge den på noen måte. Unngå med andre ord alle belastninger på denne, så har vi en maskin som virker lenge?
 +
 
 +
Programvaren som følger med maskinen originalt er sørgelig begrenset. Den virker også bare for Windows-maskiner og krever en USB-nøkkel. Dette gjør den lite egnet for et sted som Bitraf der vi deler utstyr så mye som mulig. Heldigvis finnes det et gratis og åpent program vi kan bruke!
  
 
== Programvare du trenger ==
 
== Programvare du trenger ==

Revisjonen fra 1. des. 2023 kl. 02:19

Bitraf har en Janome 500e broderimaskin. Denne er en topp maskin, men det er en ting man ABSOLUTT IKKE MÅ GJØRE! Man må aldri løfte maskinen etter armen som stikker ut på tvers. Dette gir skader på maskinen som må repareres på verksted for mange tusen kroner. Løft derfor alltid maskinen etter håndtaket på toppen, eller selve kroppen på maskinen. Man bør heller ikke flytte på denne utstikkende armen eller tvinge den på noen måte. Unngå med andre ord alle belastninger på denne, så har vi en maskin som virker lenge?

Programvaren som følger med maskinen originalt er sørgelig begrenset. Den virker også bare for Windows-maskiner og krever en USB-nøkkel. Dette gjør den lite egnet for et sted som Bitraf der vi deler utstyr så mye som mulig. Heldigvis finnes det et gratis og åpent program vi kan bruke!

Programvare du trenger

Last først ned tegneprogrammet "Inkscape". Programmet virker på Windows, Mac og Linux. Kjør installasjonen og start opp programmet en gang. Vi bruker Inkscape til å tegne det vi skal lage. Bruk gjerne Youtube for å komme i gang. Inkscape er også et nyttig program for laserkutting og andre ting vi driver med på Bitraf, så det er vel verd å lære seg.

Det neste vi trenger er Inkscape-utvidelsen som heter InkStitch. Last den ned og følg instruksjonene for å installere. Når den er installert kan du starte Inkscape igjen.

Hvordan lage et enkelt design i Inkscape

  1. Start med å endre størrelsen på dokumentet ditt så det matcher rammen du skal bruke (f.eks. 140x140mm)
  2. Tegn en firkant som omslutter det du skal lage. Ved å først sy en ramme rundt det du skal brodere, holder stoffet seg på plass når du skal i gang med å brodere. Sett firkanten til å ikke ha fyll, men Stroke må man ha. Dette blir tegnet på lag 1.
  3. Åpne paletten for Lag og objekter (Layers and objects). Lag et nytt lag og klikk på dette så det blir valgt.
  4. Tegn og plasser det du skal brodere - for eksempel en bokstav. Ren tekst kan ikke broderes, så vi må gjøre om bokstaven til en form. Merk teksten og velg menyen Path -> Object to path. Dette gjør at teksten ikke kan redigeres lenger.
  5. Om du skal bytte farge på tråden - pass på at du endrer farge på selve tingen du skal brodere også? Når det bytter lag + farge tar maskinen en pause slik at du får byttet.
  6. Merk firkanten og velg menyen Extensions -> Ink/Stitch -> Params. Rammen kan vi godt bare sy med helt rette sting, men om du endrer "Bean Stich number of repeats" til 2, så får du en sterkere "ramme".
  7. Merk andre ting du skal fylle ut med broderi (f.eks. bokstaven) og velg menyen Extensions -> Ink/Stitch -> Params. For slike objekter får man ganske andre muligheter, så eksperimenter gjerne her.
  8. Nå må du lagre filen din! Ikke glem dette, for neste trinn kan lett krasje - særlig første gang man kjører programmet!!!
  9. Åpne menyen Extensions -> Ink/Stitch -> Visualise & export -> Simulator/Realistic Preview. Her kan du se en forhåndsvisning av innstillingene du har gjort i punkt 6 og 7. Bruk kontrollene for å gå raskere eller saktere.

Hvordan få filen til broderimaskinen

Når du tror du har funnet gode innstillinger er det tid for å eksportere filen til en minnepinne. Minnepinnen MÅ være formatert som "FAT32" (gammeldags Windows-format) og den MÅ ha en mappe som heter "EMB" (store bokstaver) og i denne mappen må det ligge en annen mappe som må hete "Embf". Når du eksporterer filen din, må den ende opp i akkurat denne mappen. Dette er utrolig klumsete, men sånn må det være for at det skal fungere...

For å eksportere filen velger du menyen File -> Save As, og så blar du frem til mappen (/EMB/Embf). Velg et kort navn og velg "Ink/Stitch Janome Embroidery Format (.jef)" som filtype. Som du ser støtter programvaren masse andre maskiner også. Putt minnepinnen i USB-porten på maskinen og gå til neste trinn.

Hvordan brodere designet ditt

Hvor kan du lære mer?

Vi anbefaler varmt ressurs-sidene som Hanne Madsen har satt sammen. Her finner du informasjon om mye mer enn bare vår maskin og den programvaren vi har.