Laser z-probe

Fra Bitraf
Revisjon per 25. okt. 2021 kl. 13:26 av Tingo (diskusjon | bidrag) (lagt til kategori Laserkutter)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Å bytte kablingen på Z-proben på laserene på Bitraf er ikke veldig vanskelig, men det tar litt tid. Først må man vite hvor proben er koblet på laser-kontrolleren og så må man måle "kontinuitet" med et multimeter for å finne hvilken av ledningene som er brukket. Det er imidlertid like greit å bytte begge to ledninger når man er i gang. Det er imidlertid lurt å først måle selve bryteren. Bryteren som brukes på begge våre maskiner er merket med "SW-3-2" og du får tak i denne på Ebay og Aliexpress (se bilde).

LaserBryter.jpg

Måle kontinuitet på Blå laser

KoblingInniBlaaLaser.jpg

Den blå laseren har mye penere kabling enn den Røde. Alle ledninger går gjennom en koblings-skinne (plint?) på venstre side inni elektronikk-skapet. Z-proben er den svarte og røde ledningen som går inn her. Den svarte er jord og kobles til "G-Z". Den røde kobles til "IN-8". Som man kan se på bildet/IRL, denne koblingen går også til et annet sted -> nødstoppen i bakkant av Honeycomb. Denne trigger om ikke den vanlige Z-proben gjør det, slik at man hindrer skade på "laser-hodet".

Mål med multimeter fra koblingen på proben og ned til koblingen på skinnen.

Bytte ledninger

Når man har konstatert at det er brudd i en ledning, kan man begynne med å sjekke at vi har en erstatning. Det skal ligge egnet kabel i hylla bak døren til laser-rommet. Når du har funnet kabel, tar du frem multimeteret og måler at det ikke er noe galt med den nye kablen FØR du bruker en time på å tre den inn... Bak døra skal det også ligge en del verktøy man kan trenge.

Dra ut den gamle ledningen fra de fleksible kabel-gatene og legg merke til hvordan kaberlføringen er gjort. Det er for eksempel en "spiral-strømpe" som beskytter kablen noen steder, så pass på at denne blir satt på igjen etterpå, for den beskytter kablen på steder der det er mye bevegelse. Grunnen til at det tar litt tid (ca 1 time?) å bytte ledningene er at det er mange andre kabler inni kabel-gaten. Det blir gjerne litt fumling, men en spiss tang eller en solid pinsett hjelper deg.

Grov-kalibrering

Laser-testing.jpg

Når man har løsnet proben, må man finne riktig høyde i forhold til hvordan man har festet den på nytt. Tegn en rett linje i Auto-laser. Finn litt avkapp med f.eks. 3mm kryssfiner, sett laseren til 100% effekt og litt raskere enn det den skal kutte gjennom materialet med når den er perfekt justert. Juster Z-høyden manuelt (Axis-knappen), gjør et kutt, klikk på Range for å ende opp på samme start-punkt, flytt laser 2mm ned og gjenta. Skriv på med blyant/penn hvilken avstand som har den tynneste streken og kutter mest gjennom platen.

Om man ser på bildet, så ser man at jeg begynte på 13mm over materialet og så gikk jeg ned helt til 3mm, i trinn på 2mm. Basert på dette så jeg at 7mm så tynnest og best ut. Deretter tok jeg en runde med trinn fra 8mm til 6mm (+ et par ekstra kutt på 6+7mm med lavere effekt) for å finne det som var penest og mest effektivt. Deretter lagret jeg dette som ny default (Menu -> Integrate -> Laser).