Laser - Logg, anskaffelse, oppsett, kontroll og testing

Fra Bitraf
Hopp til navigering Hopp til søk

Innkjøp

Jensa har kjøpt inn en laser, for kutting i materiale, eller gravering i materiale. Planen er at Bitraf etter hvert overtar denne. Maskinen er kjøpt på eBay, er fra et kinesisk firma som heter "Red Sail" og benytter en CO2 laser på 60W. (Eksempel på tilsvarende eBay listing: 60W USB Laser Engraving & Cutting Machine Laser Engraver & Cutter with Chiller)

Dokumentasjon

Det fulgte ikke noe dokumentasjon med maskinen, kun en CD med videoer og et bilde. Vi har imidlertid fått hentet ned filene som HackNorway i Bergen fikk med til sin X700[1] og med den fulgte det med en manual som i hvertfall hadde bittelitt matnyttig innhold. Det finnes også en Red Sail User Manual for X700, X900 (pdf).

CNCzone har et eget Redsail Laser forum.

 • User's Manual for TL-403 Laser Engraving and Cutting Control System (PDF)[2]

Logg

2015-12-03: Beskyttelseskrets fungerte ikke (skal hindre laser fra å fyre når vannkjøling ikke fungerer eller lokket er oppe). Feilen ble muligens introdusert av forrige fiks, naar PSU ble byttet. Jon fikset ved aa kople fra en ledning paa PSU (grønn-sort) som hele tiden sluttet kretsen til jord. Har også økt avstanden til autofokus-proben med 6mm, etter at det har vært problemer med at den har dyttet borti emner som har vridd seg. Jens og Jon monterte nytt BOFA laser filter fra Alvøen.

2015-10-15: Laser fungerte ikke. Jon fikset ved aa bytte PSU til den som kom med laseren opprinnelig.

2015-09-15: Første kurs. Rundt 20 deltagere, hvor 9 stk fullførte en del de hadde laget selv og satt seg opp på liste.

2015-09-04: Ekstern vifte til avsug er koplet paa (med 3dprinted del). Alarm til vannkjOlingen er koplet tilbake og testet.

2015-05-14: Jon monterer en ekstra endestopp for X akse til venstre i maskinen, og snur aksen i firmware. 3d-printet brakett. Menu -> Integrate -> Axis Set -> X axis: Satt "Axis direction" og "Key direction" til "Negative" (fra opprinnelig "Positive"). Dette fikser problemet med at X-aksen var speilet. Jon går igjennom bruk av laseren med Christina, Thomas, Kyrre.

2015-05-09: Mubin, Kyrre og Jon tester litt mer med laseren, og finner ut at X-aksen er speilet! Fant ingen instillinger i software som lar en stille in dette... Opsjonen "Top left" under Download -> ">>" Path ser ut til kun påvirke hvilke vektorer maskinen kjører først. En innstilling i firmware lar en flippe aksen, men da homer den feil vei. Mulig workaround: Bruk speilings funksjonen i software til å flippe all geometrien før man eksporterer. Mulige fikser: a) Monter en endestopp til b) Kontakt support for å finne opsjonen, evt ny software/firmware

2015-05-08: Jensa og Jon åpner opp linsemekaniske for å finne hvorfor maskinen kutter dårlig. Kjører så kalibrering for å finne passe høyde-offset (relativt til autoprobe) og voila - kutter 6 mm LDF trespon-plater, samt 4 mm sort akryl i ett pass!

2015-05-04: Erstatnings-røret ankommer endelig, nesten to og en halv måned etter at laseren ankom og vi fortalte selgeren om problemet...

2015-05-01: Vi innser at den ekstra viften som skulle fulgt med, ikke var i esken. Peter stiller med en midlertidig løsning og vi tester laseren mer ved å gravere telefon-coveret hans [1]

2015-04-27: Selgeren haler ut tiden maksimalt, men gir seg til slutt under forutsetning at vi knuser det gamle laser-røret i begge ender [2]

2015-04-22: Etter Bitraf's årsmøte blir de første skikkelig kuttene gjort. Endelig virker det!

2015-04-15: Selgeren hos CNCCheap blir servert en historie om at vi har fått låne et gammelt rør og at dette virker. Dette er det ugjennomdrivelige beviset som de bare må gi seg på, eller hva? Neida. Selgeren forsetter å krangle. Hun presterer til og med å si at røret har gått ut på (sin 3 måneders) garanti. Ganske utrolig ettersom det aldri har virket...

2015-04-14: Det nye laser-rører blir montert og joda - det virker på første forsøk! [3]

2015-04-08: På tross av solide beviser ønsker hun ikke å sende nytt rør. Jensa blir møkka lei av den ukyndige selgeren til CNCCHEAP som kaller seg for Lucy og bestiller et nytt laser-rør fra en annen leverandør.

2015-04-07: Ny laser PSU er montert og joda - den virker selvfølgelig ikke - akkurat som forventet siden laser-røret er defekt. [4]

2015-03-25: Pakken har ankommet Norge og sitter fast i tollen. Selgeren har oppgitt en verdi på $5 og det tror (fornuftig nok) ikke tollerne på. De skjønner heller ikke hvorfor vi snakker om et laser-rør, for det de har mottatt er en strømforsyning? PSU'en blir frigitt noen uker senere etter masse mas med dokumentasjon.

2015-03-16: Vi kontaktet selgeren (CNCCheap) via Skype. De anerkjente problemet og sa at de skulle sende nytt laser-rør.

2015-03-15: Kyrre og Jens har testet gnistavstand på høyspenningen til laserrøret. Gnistavstand på 25 mm ble oppnådd uten problemer (25kV!). Video av testingen ble sendt til selgeren samme kveld.

2015-03-15: Kyrre, Vidar og Torfinn har sjekket at det er forbindelse fra laserrøret (jord og høyspenning) til strømforsyningen. Når laseren avfyres fyker det store gnister fra strømforsyningen til jord. [5]

2015-02-24: Jensa og Jon koblet opp kjøling, luft og laserrør.

2015-02-24: Laseren ankom Bitraf i en enorm boks. Peter og Tom hjalp oss med å få den trygt opp trappen

Full chat-logg med selgeren ligger her

Komponenter

Laserrør

Eksempler på co2 laserrør: SP 60W CO2 Sealed Laser Tube. Det ekstra røret ble kjøpt fra denne ebay-selgeren. Erstatnings-røret ligger foreløpig lagret hjemme hos Jensa.

Strømforsyning

Det er flere forskjellige strømforysninger i maskinen.

Strømforsyning til laser

Denne strømforsyningen er montert på sideveggen på høyre side av maskinen (sett forfra), bakerst (nærmest laserrøret). Åpne panelet på høyresiden av maskinen for å finne den. På utsiden av kabinettet til strømforsyningen er det en merkelapp som det står "Laser PSU". På kretskortet til strømforsyningen står det "MY047-D" (eventuelt "MYO47-D") og www.jnmydy.com (nettsted med kinesisk tekst). På de to tidligere strømforsyningene står det "MYJG50w".

Arbeid som er gjort

Ny strømforsyning ble sendt og montert. Denne virker som den skal. Den ble også kalibrert til 22mA slik produsenten av laser-røret anbefalte.

2015-03-15: Kyrre, Jon og Torfinn har lagt på flere lag med kapton tape på utsiden av høyspenningstrafoen, og på innsiden av kabinettet for å forhindre overslag.

2015-03-14: Strømforsyningen ble åpnet, printkortet ble renset og kontrollert for dårlige loddinger (det var ingen). Høyspenningstrafoen er koblet til printkortet med skruer, det var høy motstand (flere ohm) mellom skruene og printkortet, så skruene ble tatt av, kobberbanene ble renset, og det ble lagt skiver mellom skruene og printkortet. Dette reduserte motsanden til omtrent 0.4 ohm - som er det samme som multimeteret viser hvis man kortslutter ledningene. I tillegg tok Jon og Torfinn og isolerte innsiden av kabinettet under printkortet med kapton tape.

Kontroller BLÅ laser

Det er ikke verifisert hvilken kontroller den BLÅ laserkutteren har. Siden Lasergods - Controller & DSP identification[3] kan hjelpe til med å identifisere hvilken kontroller den har.

Firmware

Firmware installert på BLÅ laserkutter er

 • V.L007.087 (per 2019-08-12)

Kontroller RØD laser

Kontrolleren (styreenheten) til maskinen er en TL-403CB. Den befinner seg bak sidedekselet på høyre side av maskinen, sett forfra. Bilde av kontrolleren

Kontrolleren kan kjøpes fra AliExpress, og andre nettsteder, for eksempel her.

Firmware

Firmware installert på RØD laserkutter er

 • V.L007.059 (per 2019-08-12)

Nyeste firmware som finnes for nedlasting er

2019-08-12 
TL-403CB Firmware V.L007.099 (Enghish Only)

Vannkjøler

Vannkjøleren er en CW-3000[4] fra S&A.

CW-3000 vannkjøler

Pumpen til denne røk etter kort tid og ble byttet med mange forskjellige pumper (båt-pumpe fra Biltema, akvariepumpe m.m.) fordi de hele tiden sluttet å virke. De var rett og slett ikke laget for å kjøre så lenge og dytte vann i såpass lange rør. Til slutt kjøpte vi en pumpe som var laget for kjøling av GPU'er og den har kjørt feilfritt i over ett år.

Utstyr

Det fulgte ikke noe ekstra utstyr med laseren.

Bilder

Bilder av maskinen.

Bilde av maskinen forfra
Bilde av høyre side av maskinen
Bilde av laserrøret
Bilde av inspeksjonluke for laserrøret

Skilting

Skiltene som er paa laseren. Ligger paa Bitraf sin Dropbox, i mappen laser: PDF ODT

første forslag til anskaffelse

En ting flere av medlemmene har ytret interesse for er å anskaffe en laser for skjæring av tre/akryl samt gravering. Vi har sjekket litt og hvis man skal bestille en slik fra et norsk firma, vil det fort komme på mer enn 120.000 NOK. Et godt alternativ som brukes i andre Hackerspace's er produktene fra FSLaser.

I hobby-segmentet har de flere som kan dekke ønskene våre. Alle disse har 40W CO2 laser, så skjæring av både tre og akryl er mulig. Gravering på tre/akryl/glass går også fint.

 1. Deluxe Hobby Laser (arbeidsområde 24 x 36 cm) -> ca 25000 NOK
 2. New Deluxe Hobby Laser (arbeidsområde 30 x 50 cm) -> ca 32000 NOK

Pris-eksemplene ovenfor er satt opp med fullt sett med linser for at maskinen skal være allsidig nok til all slags bruk. Det er mange måter å finansiere en slik på, men det andre hackerspaces har gjort er å lage et "spleiselag" (Se f.eks. Build Brighton [[6]]). Hvis vi f.eks. kan få 15 medlemmer til å spytte inn 1000 NOK hver er vi godt på vei. Resten kan dekkes inn gjennom at nye medlemmer betaler 500 NOK for et kurs i å bruke maskinen og at de deretter er med på spleiselaget. Kurset må arrangeres regelmessig av medlemmer som allerede har fått opplæring.

Legg deg til på listen nedenfor for å starte spleiselaget.

 1. Jensa - 1000 NOK
 2. Ccscanf - 1000 NOK
 3. Tingo - 1000 NOK
 4. Punyviking - 1000 NOK
 5. joakimbl - 1000 NOK
 6. skriv navnet ditt her

Referanser