CNC Fres

Fra Bitraf
Revisjon per 25. nov. 2023 kl. 15:12 av Sirg70 (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Hartmetallwerkzeuge 960.png

Litt om forskjellige typer av End Mill/frese bits til CNC maskiner. CNC er forkortelse for: Computerized Numerical Control: Det er en datastyrt produksjonsprosess der forhåndsprogrammert programvare og kode kontrollerer bevegelsen av produksjonsutstyret. Og kan beskrive fler maskin prosesser som 3D printing, laserkuttere o.l.

Det finnes mange forskjellige egenskaper i form, matrial og belegg som bedrer fresen fysiske egenskaper. det finnes i utgangspunkte to typer bits: rett kutt og kompresjonskutt. Skal prøve å beskrive disse nærmere samt beskrive litt om de forkjellige mest brukte kutte verktøyene til CNC.

End Mill er en type freser for å utføre prosessen med å fjerne metall med CNC-fresemaskiner. Det er forskjellige diametre, riller, lengder og former å velge mellom. I utgangspunktet velger brukere dem i henhold til materialet til arbeidsstykket og overflatefinishen som kreves for arbeidsstykket.

Computer numerical control (CNC) er en produksjonsmetode som automatiserer styring, bevegelse og presisjon av maskinverktøy gjennom bruk av forhåndsprogrammert dataprogramvare, som er innebygd i verktøyene. CNC brukes ofte i produksjon for maskinering av metall- og plastdeler.

Skal belys følgende tema her:

 • End Mill Shapes - Form på bits
 • End Mill Flutes - Fløyte antall
 • Detaljer om bits
 • End Mill Coating - Bits belegg og egenskaper


Her er noen av de mest vanlige bits:

 • 1 Flute Up Cut (for Plastics) - For myke matrialer
 • 2 Flute Spiral Up Cut
 • 2 Flute Straight Flute
 • 2 Flute Spiral Down Cut
 • 2 Flute Compression Up Down Cut
 • 1 Flute Up Cut (for Soft Metals)
 • 1 Flute Down Cut
 • 2 Flute BALL NOSE Carbide Mill (for 3D Carving)
 • 2 & 3 Flute TCT STRAIGHT Carbide Tipped End Mill
 • 2 Flute TAPERED Ball Nose Carbide Mill (for 3D Carving)
 • V Bit Carbide End Mill (for engraving)


MangeMills.png
Flute eller fløyter er de skarpe sporene som går rett eller som en spiral oppover langs lengden av en fresekrone. De er ansvarlige for å utføre skjærearbeidet når biten spinner. Bits kommer med 2, 3 eller 4 fløyter. En bits med flere fløyter har flere skjærekanter og kutter følgelig raskere og jevnere enn en bit med færre fløyter.


MillTerm1.jpg
MillTerm2.jpg
Vhf-werkzeuge-einzahnfraeser.jpg

Single-flute-jpg.jpg Single tooth cutters - Enkel fløyte spiralkutter

Freseverktøy med én skjærekant er spesielt egnet for plast, akrylglass, mykt aluminium, aluminiumskomposittpaneler eller myke messinglegeringer.
Design brukes til høyhastighets maskinering og høy volum fjerning av materialer.

Vhf-werkzeuge-zweizahnfraeser.jpg

Two-flute-jpg.jpg Double tooth cutters - Dobbel fløyte spiralkutter
Freseverktøy for middels harde materialer, f.eks. hardere aluminiumslegeringer eller messinglegeringer, hardplast eller komposittmaterialer.
Vhf-werkzeuge-dreizahnfraeser.jpg

Three--flute-jpg.jpg Triple tooth cutters - Trippel fløyte spiralkutter
Med sine tre skjærekanter er disse fresene spesielt egnet for bearbeiding av verktøystål, grått støpejern, støpestål og formbart støpejern samt messing.
Vhf-werkzeuge-vierzahnfraeser.jpg

Four-multiple-flute-jpg.jpg Four tooth cutters - Fire fløyte spiralkutter
Med sine tre skjærekanter er disse fresene spesielt egnet for bearbeiding av verktøystål, grått støpejern, støpestål og formbart støpejern samt messing.
Vhf-werkzeuge-verbundstofffraeser.jpg

Composite cutters - Kompositt fløyte kutter
For svært slitende materialer som GRP eller CRP, finner vi en hel serie spesialfresere med kryss-, diamant- eller spiralfortannning. Disse er eksepsjonelt fine for mange typer kompositt matrialer.

Composite.jpg

.
. .
. .

End Mill Shapes

End Mill Flutes

Detail of the end mill

End MIll Coating

Hensikten med belegg: Forleng verktøyets levetid, slitestyrke, minimer oppbygget kant, raskere hastigheter og matinger, øk produktiviteten.
Det viktigste å forstå om belegg er at det IKKE bare handler om å velge riktig belegg (AlCrN, AlTiN, TiAlN, TiCN, TiB2, ZrN, etc). Det er like viktig å velge riktig prosess for påføring av belegget, sammen med for- og etterbehandlinger og beleggtykkelse.

Titanium Nitride
(TiN)
er et generell belegg som gir høy smøreevne og øker flisstrømmen i mykere materialer. Varme- og hardhetsmotstanden gjør at verktøyet kan kjøre med høyere hastigheter på 25 % til 30 % i bearbeidingshastigheter kontra ubelagte verktøy.
Titanium Carbonitride
(TiCN)
er hardere og mer slitesterk enn titannitrid (TiN). Det brukes ofte på rustfritt stål, støpejern og aluminiumslegeringer. TiCN kan gi muligheten til å kjøre applikasjoner ved høyere spindelhastigheter. Vær forsiktig på ikke-jernholdige materialer på grunn av en tendens til slepe matrialet utover og skape spor. Krever en økning på 75-100 % i maskineringshastighet kontra ubelagte verktøy.
Titanium Aluminum Nitride
(TiAlN)
har høyere hardhet og oksidasjonstemperatur sammenlignet med titannitrid (TiN) og titankarbonitrid (TiCN). Ideell for rustfritt stål, høylegerte karbonstål, nikkelbaserte høytemperaturlegeringer og titanlegeringer. Vær forsiktig med ikke-jernholdige materialer på grunn av en tendens til galle. Krever en økning på 75 % til 100 % i maskineringshastighet kontra ubelagte verktøy.
Aluminum Titanium Nitride
(AlTiN)
er et av de mest slitebestandige og hardeste beleggene. Det brukes ofte til maskinering av fly- og romfartsmaterialer, nikkellegering, rustfritt stål, titan, støpejern og karbonstål.
Zirconium Nitride
(ZrN)
ligner på Titanium Nitride (TiN ), men har en høyere oksidasjonstemperatur og motstår klebing og forhindrer kantoppbygging. Det brukes ofte på ikke-jernholdige materialer, inkludert aluminium, messing, kobber og titan.
Ubelagte verktøy har ikke støttende behandlinger på skjærekanten. De brukes ved reduserte hastigheter for generelle bruksområder på ikke-jernholdige metaller.


CompositeMill.jpg

Tabell over endefreser og fløyter antall.