Avtrekksverkstedet

Fra Bitraf
Revisjon per 23. feb. 2022 kl. 14:53 av Vegardholter (diskusjon | bidrag) (Ny side: Avtrekksverkstedet på Bitraf er delt inn i fire forskjellige rom. Felles for hele avdelingen er at den kan brukes til prosesser som krever høyere grad av beskyttelse mot skadelige avga…)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Avtrekksverkstedet på Bitraf er delt inn i fire forskjellige rom. Felles for hele avdelingen er at den kan brukes til prosesser som krever høyere grad av beskyttelse mot skadelige avgasser og løsemidler. Dette foregår primært via avtrekksstasjoner som kan åpnes og lukkes uavhengig av hverandre, slik at vi kan få optimal ventilasjon på de arbeidsstasjonene som aktivt er i bruk. Det er viktig at du sjekker at ingen av avtrekkene du ikke bruker er åpne, og at du lukker avtrekket ditt når du er ferdig med å jobbe. Alle rommene i Avtrekksverkstedet har uttak for trykkluft.

For øyeblikket er laserrommet koblet til samme avtrekkssystem.

I skrivende stund (23.2.22) planlegges det dugnadsarbeid for å ferdigstille veggene mellom rommene.

Male- og limerommet

Dette er rommet nærmest døra. Her har vi utslagsvask, to arbeidsstasjoner og en laboratorieovn, samt flere uttak for trykkluft.

Dette rommet er et slags general purpose-rom. Det kan brukes til liming, sparkling, airbrush og andre prosesser som krever løsemidler, eller som bare lukter. Maling på sprayboks og andre ting med høyt partikkelinnhold må gjøres i sprayrommet.

Alt som får plass i dette rommet anbefales å gjøre her. Selv om for eksempel superlim med aksellerator er trygt uten spesiell ventilasjon, er dette det optimale rommet å bruke.


Støperommet (Under konstruksjon)

Støperommet er dedikert til støp og avstøp av alt fra skulpturer og deler til hender og ansikter.

Her har vi en to arbeidsstasjoner, en frisørstol for lifecasting, trykkammere, vakuumkammere, konvensjonelle ovner og en laboratorieovn, samt flere uttak for trykkluft.

Dette rommet skal holdes så rent og støvfritt som mulig, for å begrense risikoen for kontaminering av forskjellige typer støp.

Sprayrommet (Under konstruksjon)

Sprayrommet er egnet til maling med høyt partikkelinnhold (spraymaling/sprayfiller), glassfiber, større formkunstruksjon og annet.

I Sprayrommet skal vi montere viften fra sprayboden i Pløens gate, slik at rommet får sitt eget dedikerte ventilasjonssystem.

Hele kortveggen kommer til å dekkes med filtere. På sikt skal det skaffes større porter slik at store prosjekter kan kjøres inn og ut, og helt inn til Tørkerommet.


Tørkerommet (Under konstruksjon)

Tørkerommet skal kun brukes til oppbevaring av prosjekter som tørker eller herder.

Alle prosjekter som oppbevares her skal merkes med navn, telefonnummer og dato, samt dato for når de kan flyttes dersom det er lite ledig plass.

Dersom prosjektet ditt ikke er korrekt merket risikerer du at det flyttes før det er tørt.


Laserrommet

Inntil videre må du gå via Avtrekksverkstedet for å komme til Laserrommet. På sikt håper vi å flytte døren for å unngå dette.

Utstyr

Ventilasjonsavtrekk

Vi har et ventilasjonssystem som ble montert til Maske- og Hårdesignstudiet på Westerdahls Oslo ACT (senere Høyskolen Kristiania) i 2015.

Systemet er opprinnelig designet og dimensjonert for å trekke ut organiske gasser fra glassfiber, epoksy, polyuretan og andre formmaterialer.

JWL 8mm nippel som passer trykkluftuttakene på Bitraf.

Trykkluftuttak

Vi har opplegg for trykkluft i hele tredje etasje, inkludert avtrekksrommet. Dette ble også montert til Maske- og Hårdesignstudiet på Westerdahls Oslo ACT (senere Høyskolen Kristiania) i 2015.

Slangekoblinger som passer til uttakene fås kjøpt blant annet på BilExtra. Det vurderes om disse kan tilbys i Bitmart på sikt.


Laboratorieovner

Vi har to konveksjonsovner, en i Male- og Limerommet og en i Støperommet.

Disse sirkulerer luften i ovnen kontinuerlig, slik at de holder jevn, nøyaktig temperatur.

De er fine til tørking av maling, gips, glassfiber og mye annet. Makstemperatur er mellom 200-250C.

Vi overtok ovnene etter Maske- og Hårdesignstudiet på Westerdahls Oslo ACT/Høyskolen Kristiania. Før det har de tilhørt Spesialeffektutdanningen på NISS, som i sin tid fikk dem fra Rikshospitalet. De har altså noen års fartstid, men fungerer fortsatt godt.

Vakuumkammere

Vi har flere vakuumkammere i forskjellige størrelser.

Disse kan brukes til å degasse silikon og andre materialer, altså å trekke ut luft av materialet før man støper. På denne måten kan man unngå luftbobler i silikonformer og ferdige silikonprodukter.

Trykkammere

Vi har to trykkammere i forskjellig størrelse. Disse kan brukes til å støpe under trykk for å unngå luftbobler i resinstøp.