5 akse cnc Fusion og kurs instruksjoner

Fra Bitraf
Revisjon per 16. feb. 2023 kl. 13:42 av Jensa (diskusjon | bidrag) (Kurs objekt)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

{Infobox cnc machine | name = Desktop V4 | location = i eget skap i verkstedet | workarea = 125 x 125 x 110 mm }}

{{#invoke:Infobox|infobox}}

Generelt

Det står en Desktop V4 (DV4) 5 akse cnc maskin i verktedet på Bitraf som er tilgjengelig for Bitraf sine medlemmer.

For å kunne bruke fresen må man ha vært på skikkerhetskurs, og man må bevise att man kan lage toolpaths/ fresebaner egnet makinen. instruksjoner for hvordan man gjør toolpaths finner du på denne siden. praktisk sikkerhets kurs må avtales med en som er kvalifisert for at holde den. spørr på 5 akse cnc kanalen på Slack.

Når du kommer for praktisk kurs må du ha en ferdig frese fil (g kode) som skal kontrolleras av kursholder.

Kurs informasjon

Det er ikke noen "teori" kurs for 5 akse fresen så du må ha eller lere deg generell frese teori. kursen består av 2 deler:

1 egen lagde tool paths av terningen som brukes i eksempel video

2 praktisk/sikkerhets kurs. Her freser man ut terningen som en del av kursen.


Kursen er tenkt til folk som har erfarenhet med fresing på f.ex Shopboten har noenlunde erfarenhet med CAM/Manufacure delen i Fusion360. Men hvis man ikke har de erfarenheterne er ikke det et stort problem men du trenger nok legge mye mer tid på at sette deg in i både Fusion CAM og Fresing.

før at bli kvalifisert før bruk av 5 akse CNC maskinen på bitraf skal man:

  • Lage alle nødvendige tool paths i Fusion360. disse skal godkjennes av kvalifisert instruktør. (før boking av Praksis/sikkerhets kurs skal den vara ferdig og godkjent)
  • Material/Stock som skal brukes skal vare ferdigt føre praksis kurs, det er ditt ansvar at fixa det. Det kan vara aluminium, plastikk, eller hårt treverk, men fresebit feeds og speeds skal samsvare med material du skal frese i.
  • Det er viktigt at man har forståelse for Fusion360 delen å ikke bare kopierer den. det er mangen feller i fusion bruk tid på at lere det. viser man at man har dålig førståelse før det så blir man ikke godkjent og må øve mer.
  • praksis delen utføres med eget frese bit, det skal selvsagt vare det/de du har brukt i CAM delenKurs objekt

Før den praktiske kursen skal en terning i aluminium freses. Nedlastning av Fusion fil finner du her. ellers ligger den på bitrafs sin Fusion360 under Bitraf 5 akse og filen heter Kurs 5 akse 1. (NB! hvis du bruker Bitraf Fusion360, start med at lagre din egne fil/ save as)

Velg stock

Før du starter med MANUFACTURE bør man finne/ skjere ut sin stock, terning (som er kurs materialet) har dimenson 18x18x18mm så stock bør vara minst 19x19x30mm, men en "vanlig" tykkelse på aluminium er 20mm så 20x20x40. hvis du ikke får tag i alu kan du bruke plastikk så som POM, Akryl eller lignende. det er viktigt at vete hvor stor stocken er føre man starter for at generere riktig frese fil. i eksempel brukes 20x20x40mm.

Tool path kurs/eksempel

på Bitraf youtube finner du kurs eksempel. det er en full video av alla tool paths for en terning med chamfers, Eksemplet er ett sett at løse oppgaven på men det finnes ikke 1 riktig vei for tool paths, men det finnes mangen felaktige veier man kan gjøre det. Det viktigeste er at man skjønner vad man faktiskt gjør. Gjør gjerne ditt eksempel med andre/ flere valg av 2D og 3D paths.

Før Praktisk kurs skal du vise simulering av dine paths for instruktør, så brukes din Gkode til kursen for fresing.

Del 1 => Dice part 1

Del 2 => Dice part 2

Fresens origo/zero/0 punkt

5 akse fresen er oppsatt med 0 punkt i mitten av skru stikka, stikka er selv sentrerende.

0punkt.png 0punkt2.png

Denne punkt skal vare 0 punkt på alle toolpaths.

Plassering av modell

Før du går til manufactur, plasser modell så den har riktig avstand fra stikka på den stock du bruker. i dette eksempel bruker vi en 20x20x40mm stock, terningen (modellen) er 18x18x18mm og vi vill ha plassere modellen 1mm ned fra toppen og 1 mm inn fra var side.

Bytte av bit

hvis du bruker flere typer/størrelser av bit må toolpaths lagres separat. Husk system for nangiving av g kode filer for å vare sikker på at du laster riktig kode til riktigt bit og i riktig rekkefølge.

NB! en ny Z probing/kalibrering må gjøres for hver gang du bytter bit på maskinen

Heights

Clearence height kan ikke vare høyere en maksimum -Z bevegelse. avhening av hvor høyt/brett objekt du skal frese bør du se om det blir et problem. hvis du får maskinen at gå over limit får du en HARD Oveshoot og må slå av strøm og restarte software. då må du kalibrere alla akser og bit på nytt. etter hver tool path går maskinen automatiskt til ekstrem posisjon Z og Y for at ikke komme i konflikt med objekt når det endrer posisjon.

at bruke 5mm på clearence, retract og feed bør vare nok.

px400

Software

Bruk Fusion 360 for å lage verktøybaner, det gjøres på egen maskin eller på Bitraf sin PC i laben.

Controll software brukes for styring av fres.


Fusion 360

Fusion 360 fra Autodesk kan til både design (CAD) og for å lage verktøybaner (CAM).

bruk skrustikka modellen i exempel fil. Maskinens WCS / nullpunkt / origo er 5mm over kjevene på skrustikka

Les mer om Fusion360 på egen wiki-page

Post Processor

last ned og velg post processoren på din maskin. lenke til nedlastning POST PROCESSOR det ligger noen test filer med i zipfilen som man kan se på vid behov.

Innstillinger

Innstillinger for feeds, speeds osv for forskjellige materialer oppdateres ettervert.

video eksemplet bruker et Ø4 singel flute bit. feeds og speeds for alu: feedrate 1100mm/Min plunge og ramp 600m/min pass depth 0.4mm stepover 80% (3.2mm)

var nøye når du legger in data for ditt bit, og bruk samme stickout (lenght below holder) som du har lagt in i fusion. hvis det ikke er likt riskerer du kollisjon eller ikke reel simulering


Hvis du vil frese "forsiktig" med lave krefter så skal du redusere Pass depth, ikke Feed rate. Grunnen er at om du kjører for sakte så dannes det for mye varme pga friksjon!