Infoskjerm
En infoskjerm i denne sammenhengen er en skjerm som kan vise en URL (nettadresse).
Utstyr
Det du trenger for å sette opp en infoskjerm er
- en datamaskin. Raspberry Pi[1] er egnet, det samme er vanlige x86[2]-PC[3]'er. Datamaskinen må ha lagring (RPi: SD-kort) og nettverk (kablet eller trådløst).
- en (data)skjerm. Skjermen må ha inngang som passer til datamaskinen som er valgt
- nødvendige kabler
- strømforsyning
- et operativsystem til datamaskinen. Denne løsningen er testet med Debian[4] (for x86-PC'er) og Raspberry Pi OS[5] (Raspbian) for Raspberry Pi.
Hvordan sette opp en infoskjerm
Oppsettet består av to deler: fysisk oppkobling / montering og installasjon av operativsystem / konfigurering. Merk: det lønner seg å gjøre installasjon og konfigurering først, da kan du verifisere at infoskjermen viser det du vil, og at den ikke har uønsket oppførsel (eksempel: skrur av skjermen etter noen minutter).
Installasjon og konfigurering
Installasjon av operativsystem
For vanlige (x86) PCer gjør man dette oftest via en usb minnepinne. For Raspberry Pi skriver man et "image" til et SD-kort.
For vanlige (x86) PCer bestemmes navnet under installasjonen (men det kan endres etterpå, på samme måte som for Raspberry Pi. For en Raspberry Pi endres navnet etter at SD-kortet er skrevet, ved å montere ("mount") rot-partisjonen (kalles ofte "rootfs") på PC'en, og så endre i filene etc/hostname
og etc/hosts
. etc/hostname
inneholder navnet på maskinen, vanligvis "raspberrypi", mens etc/hosts
inneholder flere linjer; det er kun "raspberrypi" som skal endres. Velg et nytt navn (navnet må følge regler for hostnavn, dvs. bokstaver a-z, siffer 0-9 og bindestrek '-'. Navnet kan ikke starte med bindestrek, og det er dårlig praksis å starte med et tall). Maks lengde 63 tegn.) og sørg for at det erstatter "raspberrypi" både i etc/hostname og etc/hosts. Tips: hvis maskinen din kjører Linux / FreeBSD eller tilsvarende så kan du redigere filene ved å åpne et terminalvindu (shell) i rootfs-katalogen og så kjøre sudo vi etc/hostname
. Erstatt vi med den editoren du bruker (pico, nano, ...).
Merk: vanlig oppsett for navn i Debian / Raspberry Pi OS er ved hjelp av avahi[6] (navnet slutter på .local), den håndterer navnekollisjoner ved å legge til '-n' (for eksempel '-1', '-2' osv) på slutten av navnet. Derfor er det lurt å unngå navn som slutter på "-n".
tilgang via ssh
sette opp tilgang via ssh[7].
konfigurasjon for infoskjerm
Lage konfigurasjon for infoskjermen. Vi bruker ansible for konfigurasjon av datamaskiner som tilbyr IT-tjenester for Bitraf.
Oppsettet vi bruker er i infrastruktur-repositoriet (infrastructure[8]), du trenger en lokal kopi av dette på maskinen din. For at ansible skal vite om en maskin (infoskjermen i dette tilfellet), så trenger den å finnes i filen inventory
. Eksempel for maskinen som heter testskjerm
testskjerm ansible_host=testskjerm.local
I tillegg må maskinen også finnes i en seksjon i samme fil som heter [infoscreens]
:
[infoscreens] infoscreen-a testskjerm
dette er konfigurasjon som er spesifikk for rollen infoscreen. I tillegg må hver maskin ha konfigurasjon som er spesifikk for den aktuelle maskinen, denne lagres i katalogen host_vars/<navn på maskinen>
. Så for testskjerm heter katalogen host_vars/testskjerm
. Katalogen inneholder flere filer:
- url.yml - inneholder urlen som skal vises på infoskjermen. eksempel for testskjerm:
infoscreen__url: http://bitraf.no/wiki/
merk at variablen infoscreen__url
har to understrek ('_', "underscore") etter hverandre. Det enkleste er å bare kopiere fila og endre urlen.
- users.yml - inneholder brukere som kan administrere en maskin. Hvis du skal sette opp en ny infoskjerm kan du bare kopiere denne fila.
Merk: disse filene er i YAML[9] format, et veldig strikt format, krever pinlig nøyaktighet. Blant annet så er innrykk ("whitespace") signifikant.
installere konfigurasjon via ansible
installere konfigurasjon via ansible[10].
Fysisk oppkobling
Forberedelser: sjekk at det er fysisk plass til skjermen og datamaskinen der du skal plassere infoskjermen, og at det er nødvendig uttak til strøm, og nettverk (hvis du bruker kablet nett).
Utstyret må monteres forsvarlig, både i henhold til lover og forskrifter og slik at det ikke er i veien for noen. Kabler som henger slik at mennesker kan snuble eller hekte i de er en dårlig ide. Tenk også på at det må være nok luft rundt utstyret til at det får kjøling.
Eksempler på infoskjermer
Bitraf har allerede noen infoskjermer.