Pastamaskin
Bitraf har en pastamaskin for pålegging av loddepasta for kretskort. Maskinen bruker ferdige 3040-rammer som man blandt annet kan kjøpe på PCBWAY.com, hos Seeed Studio eller andre steder hvor man vanligvis bestiller kretskort. Det koster rundt $15 for å få med en stensil når man bestiller kretskort, men ofte øker det shippingkostnaden noe.
Maskinen har mulighet for justering i X, Y, Z-retning samt rotasjon.
Rett pålegging av pasta er viktig for å øke kvaliteten på ferdige kretskort som blir produsert. Dette er noe vi har slitt med tidligere, spesielt for nye brukere.
Oppsett
For å sette opp en ny PCB, bruk de medfølgende holderene. Det finnes holdere for forskjellige størrelse hull som ligger i skuffen under. Man kan justere høyden på holderene slik at de ikke stikker over PCBen. Det må være monteringshull i kretskortet for å holde den på plass med holderene.
Det finnes også støtteholdere som kan settes under kretskortet for å hindre fleksing når man drar spatelen over. Se bilde.
Justering
For å finjustere posisjonen på stensilen i forhold til kretskortet kan man bruke de skruknottene på siden og foran. Legg merke til at det finnes to skruknotter på undersiden av den øverste delen. Disse er for å låse platen i posisjon når man er fornøyd med plasseringen. Disse må låses opp for å justere.
Bruk mikroskopet for å sjekke om justeringen er bra nok.
Legge på pasta
Bruk en spatel som er bred nok til at du dekker hele området på kortet. Legg en "stripe" pasta stensilen - på "innsiden" (bak, nærmest hengselet som holder stensilen). Hold spatelen i spiss vinkel (mindre enn 90 grader mellom den og stensilen og dra rolig og jevnt utover. Sjekk at det ser bra ut (bruk gjerne mikroskopet), eventuelt dra over flere ganger hvis det trengs.
Til slutt bruker du spatelen til å ta opp overskytende pasta og legge det tilbake i boksen igjen. Her er litt forskjellig praksis - noen foretrekker å ha en egen boks for "brukt" pasta som kan brukes om igjen, andre bare har den oppi samme boks.
SparkFun har en glimrende tutorial kalt Solder Paste Stenciling[1] som forklarer dette i tekst og bilder.